İhtiyaç
Otokar Sakarya tesisinde varlıkların görünürlüğünü artırmak amacıyla sensör ağı kurulumu ve Platform360 RAM ürününün kullanımıyla kapsamlı bir gerçek zamanlı izleme sistemi oluşturulmuştur. Bu sistem, sayaç ve ekipmanlardan sürekli ve kesintisiz veri toplanmasını sağlayarak, önceden tanımlanmış kurallar ve otomatik uyarılar sayesinde potansiyel anormallikleri proaktif bir şekilde tespit edip bunlara müdahale edilmesine olanak tanır.
Sunulan Çözüm
Projede, Otokar’ın Sakarya fabrikasında uzaktan varlık izleme sistemi kurulumu gerçekleştirildi. Sekiz ayrı kritik bölgede kritik çevresel koşulları ve operasyonel parametreleri izlemek için 128 sensör ve 6 ağ geçidi cihazından oluşan bir ağ kuruldu.
Gerçek zamanlı veri toplama işlemi ile, sıcaklık, nem, CO2 seviyesi, duman algılama, havuz seviyesi takibi, açık/kapalı durum doğrulaması ve enerji tüketimi izlemesi yapılmaktadır. Bu verilerin kapsamlı bir şekilde görüntülenmesi için 34 farklı gösterge paneli hazırlanarak, toplam 651 telemetri ile anlık izleme sağlanmıştır.
Sahadan toplanan sensör verileri ile KoçDigital Endüstriyel Nesnelerin İnterneti ve Üretim Analitiği Platformu Platform360 üzerindeki kural motoru üzerinde belirlenen anomali senaryoları kapsamında, kullanıcılara anlık tespit ve bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Fayda ve Sonuçlar
-
Kapsamlı Görünürlük: Sekiz farklı bölgedeki tüm kritik varlıklar hakkında gerçek zamanlı bilgi edinilerek tüm operasyonların eksiksiz bir şekilde takip edilmesi.
-
Artan Operasyonel Verimlilik: Varlıkların uzaktan izlenebilir hale getirilmesiyle operasyonel verimliliğe katkı sağlanması.
-
Önleyici Risk Azaltma: Kural motoru senaryoları ile, izlenen bölgelerde oluşan anomalilerin anlık olarak bildirilmesiyle potansiyel sorunların büyümeden tespit edilip önleyici aksiyonların alınabilmesine imkân sağlanmaktadır. Varlıkların güvenilirliği ve sürdürülebilirliği açısından fayda sağlamakta, operasyonel ömürlerini uzamasına katkıda bulunmaktadır.
-
Veriye Dayalı Enerji Yönetimi: Enerji izlemesi yapılarak, bölgelerdeki enerji tüketimlerinin takip edilebilmesi, optimizasyon ve maliyet düşürme fırsatlarının analiz edilmesine katkı sağlamaktadır.
-
Veriye Dayalı Karar Verme: Geçmişe yönelik telemetri raporu ile veri analizleri yapılarak karar mekanizmalarına girdi oluşabilmesi sağlanmıştır.
-
Esnek İzleme: Dinamik ve uyarlanabilir gösterge paneli kullanımı ile ihtiyaca göre esnek kullanım imkânı sağlanmıştır.
Endüstriyel Nesnelerin İnterneti Platformumuz ile üretim izlemeden üretim analitiğine Endüstri 4.0 dönüşümünüzde yanınızdayız. Bize ulaşmak için tıklayın.