Bu analizimizde ise Covid 19 etkisiyle insanların hareket trendlerinin hem Türkiye hem de Dünya genelinde nasıl değiştiğini gözlemleyeceğiz.
Bundan önceki analizimizde Covid 19 günlük vaka sayılarının azalmasında hangi önlemlerin etkili olduğunu incelemiştik. Bu analizimizde ise Covid 19 etkisiyle insanların hareket trendlerinin hem Türkiye hem de Dünya genelinde nasıl değiştiğini gözlemleyeceğiz.
Kullandığımız veri bize insanların hareket trendlerinin bir referans değerine göre nasıl değiştiğini göstermektedir. Bu veride insanların bulunduğu lokasyonlar 6 kategoriyle ayrılmıştır: -Perakende ve dinlenme (Retail and recreation) -Market ve ezcane (Grocery and pharmacy) -Parklar (Parks) -Toplu taşıma istasyonları (Transit stations) -İş yerleri (Workplaces) -Yerleşim yerleri (Residential) 15 Şubat – 17 Nisan arası Türkiye’deki günlük insan hareket trendleri aşağıdaki gibidir:
Bu grafikte de görüldüğü üzere yerleşim yerleri dışındaki lokasyonlardaki hareket Mart ortası gibi önemli ölçüde düşüşe geçmiş durumda. Ayrıca 11-12 Nisan’da ülkemizde gerçekleşen sokağa çıkma yasağının etkileri de bu grafikte çok net bir şekilde görülüyor. Bu süre zarfında yerleşim yerleri dışındaki lokasyonlardaki hareket çok düşmüşken, yasaktan sonraki günlerde market ve eczanelerdeki hareket önceki günlere göre artmış durumda. Kullandığımız veride, Türkiye ile birlikte 131 ülkenin verisi daha bulunuyor. Türkiye için elde ettiğimiz sonuçları Dünya geneli ile de karşılaştırarak başka bir açıdan da gözlemleyebiliriz. Bu amaçla Dünya genelindeki hareket trendlerini bulmak için veri setindeki 131 ülkenin hareket trendlerinin ortalaması alındı ve de bu sonuçlar aşağıdaki gibidir:
Dünya genelindeki hareket trendleri, Türkiye’dekiyle oldukça benzer görünüyor. Dünya genelinde 10 Mart’a kadar çok değişim olmamışken, 10 Mart’tan sonra ülkelerin aldıkları önlemlerle, yerleşim yerleri dışındaki lokasyonlardaki hareket zamanla azalmış durumda. Bu grafikler bize Dünya ve Türkiye’deki hareket trendlerinin zamanla değişimini gösterse de, onları Covid 19 önlemleri sonrasında birbiriyle karşılaştırmak için çok karmaşık. Bu karşılaştırmayı yapmak için 15 Mart ile 17 Nisan arasındaki günler için her kategorinin ortalaması alındı ve bu sonuçlar aşağıdaki gibidir:
Türkiye’nin market/eczane ve yerleşim yerleri kategorilerindeki hareket trendleri Dünya geneline göre daha yüksek olsa da ülkemiz diğer 4 kategoride Dünya genelinin altında kalıyor. Bu sonuçlar bize gösteriyor ki, ülkemiz Covid 19 sonrası dışarı çıkma konusunda Dünya ortalamasına göre daha tedbirli davranıyor ve bu da Covid 19’ ile mücadele ve başarı için en önemli etkenlerden bir tanesi oluyor.